Startpagina.
Realiseer een perfecte watertuin
Vijverbiologie
Welke vijver?
Een vijver aanleggen
Water en techniek
Filtersystemen
Waterkwaliteit
Waterplanten
De randafwerking
De vijver onderhouden

Informatie

Vijverbewoners
Vijver accessoires
Vijverfoto's
Boeken over vijvers


Extra

Problemen oplossen
Vijverfoto insturen
Verenigingen
Adverteren op deze site

Bezoek onze koi-site!
 
Waterkwaliteit


Wat is water?

  Meer dan 70% van het aardoppervlak bestaat uit water. Water komt nooit in zuivere vorm voor, meestal bevat het ook mineralen als calsium en magnesium en dan spreken we hier over grondwater van diepe bronnen. Oppervlaktewater of water uit ondiepe bronnen bevat verder ook stikstoffen, chloor, sulfaten en andere onzuiverheden.

De waterkwaliteit wordt benvloed door een groot aantal zaken, waarbij u kunt denken aan onder andere (zure) regen, bladeren, stof en vuil dat in de vijver waait, uitwerpselen van vissen en vogels. Door biologische processen in de vijver, afstervende planten enz...

Bij de kwaliteit van water spelen natuurlijk ook nog andere factoren een rol zoals ph-waarde, hardheid, zuurstofgehalte, zoutgehalte, het al of niet aanwezig zijn van ammoniak, nitriet, nitraat en chloor. Water kan ook pesticiden, herbiciden, algen en andere verontreinigingen bevatten.

Wat is water precies?
Water is een heel belangrijke stof, die net als elke andere stof op aarde, opgebouwd is uit hele kleine onderdeeltjes. Water bestaat uit twee waterstofatomen en n zuurstofatoom. Een waterdeeltje wordt een molecuul genoemd.Als er zeer veel watermoleculen bij elkaar zijn en ze druppels vormen, spreken we over water.

Water komt in drie vormen voor: vast, vloeibaar en gasvormig. Bij een temperatuur van 0C tot 100c is water vloeibaar, onder 0C bevriest het en verandert het in ijs(vast). Water is gasvormig bij een temperatuur boven 100C, dit wordt het kookpunt van water genoemd, bij deze temperatuur verdampt water. Water verandert dan in een kleur- en geurloos gas.

Niet alle water is geschikt voor onze vijver. De samenstelling moet aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen. De belangrijkste stoffen of waarden die de kwaliteit van water bepalen zijn : pH-waarde, KH-waarde, GH-waarde, ammonium & ammoniak, nitriet, nitraat, zuurstofgehalte, fosfaten, ijzer, temperatuur, chloor en chloramine. Bijna al deze waarden kunnen doormiddel van zeer eenvoudige testsetjes gemeten worden.

Meer weten over waterkwaliteit


www.devijver.info - Instellen als startpagina.

Home  Adverteren  Info  Gebruiksvoorwaarden  Advisor  Help