Startpagina.
Voorzuivering
UVC Bitron
UVC Bitron C
BIOsys Skimmer

Biologische meerkamerfilters

Biotec
Biotec "Screenex"
BIOsys-filtersystemen
Filtoclear


Pompen

Neptun
Nautilus
Aquamax
Promax





Bezoek onze koi-site!
 
Filtersystemen


Waarom een filter?

  Alleen bij zeer grote vijvers met voldoende beplanting en weinig vissen is de vijver op een natuurlijke manier in staat zichzelf schoon te houden. Dit noemen we biologisch evenwicht. Meestal zijn onze vijvers te klein en/of bevatten ze teveel vissen waardoor we de natuur een handje moeten helpen. De filter zal als buffer gaan optreden onder extreme omstandigheden of als de planten in het voorjaar nog op gang moeten komen.

De filter is het belangrijkste onderdeel van onze siervijver. De meest gemaakte fout is dat het filterend vermogen van de filter te klein wordt gekozen waardoor deze zijn taak niet aankan. Het advies dat fabrikanten meegeven met hun filters is gebasseerd op tests onder indeale omstandigheden. Deze indeale omstandigheden doen zich in de praktijk meestal niet voor waardoor de consument dit als het absolute minimum moet bekijken. Concreet betekent dit dat op het moment dat de aankoop gebeurt een filter wordt gekocht op basis van gegevens die men op dat moment heeft.

Een voorbeeld : als men beslist een vijver aan te leggen dan kiest men een filter op basis van de volgende gegevens.

  • de inhoud van de vijver
  • het aantal, grootte en soort vissen die men gaat houden
  • de kwaliteit en hoeveelheid van het voer
  • het onderhoud dat nodig is
  • de kennis over filteren op dat moment

    Waar loopt het fout?
  • men heeft nog wat folie over en de vijver wordt een ietsje te groot.
  • het aantal vissen neemt in de loop van het jaar toe, de vissen groeien, men koopt soorten die meer vervuilen
  • men ziet niet het nut van kwaliteitsvoer en koopt opgeblazen gebakken rommel(veel volume, weinig gewicht)
  • de filter wordt aan zijn lot overgelaten en wordt zelden gereinigd
  • de filter wordt uiteindelijk toch gereinigd met detergenten; waar gewoon leidingwater ook bijhoort omdat het chloor in het water ook een detergent is waardoor alle micro-organismen in de filter het loodje leggen
  • uiteindelijk nadat men de filter vermoord heeft vergeet men deze terug te enten met filterbacteriën
  • tenslotte wil men geen water verspillen en laat het afvalwater terug in de vijver lopen

  • BIOsys2 van Oase
    voor vijvers zonder vissen tot max.8m³



    BIOsys3 van Oase
    voor vijvers zonder vissen tot max. 30m³
    met vissen, per vis 1m³ minder
    Voor sommigen komt dit lachwekkend over maar geloof het of niet dit gebeurt dagelijks. Enkele maanden later komen die mensen bij de handelaar klagen want deze had hen helder water belooft.

    De voordelen van een vijverfilter.
    Er bestaan 3 soorten van filteren. Ten eerste is er de mechanische filtering, welke in eerste instantie al het grof vuil uit de vijver gaat verwijderen. Ten tweede is er de biologische filtering: afvalproducten worden door natuurlijke aërobe bacteriën afgebroken. Ten derde bevatten sommige filters ook ter aanvulling van de mechanische en biologische filtering; chemische filterelementen, zoals zeoliet en actieve filterkool.

    Vijverfilters hebben een pomp nodig, ofwel om het water aan te zuigen, ofwel om het door de filter te stuwen. Het water wordt, naarmate het door de filter loopt, behandeld door steeds kleiner wordende filtermedia, waardoor steeds kleinere deeltjes vuil uit het water gefilterd worden. Plaats nooit een fijn filtermateriaal voorin de filter omdat het systeem dan snel verstopt en voortdurend nageken moet worden.

    Er zijn veel verschillende filtertypes, die eigenlijk allemaal hetzelfde doel nastreven; planten en vissen gezond houden en zorgen voor helder water. Over het algemeen worden filters ingedeeld naar de maximale hoeveelheid water die zij kunnen filteren.








    www.devijver.info - Instellen als startpagina.

    Home  Adverteren  Info  Gebruiksvoorwaarden  Advisor  Help