Startpagina.
Voorzuivering
UVC Bitron
UVC Bitron C
BIOsys Skimmer

Biologische meerkamerfilters

Biotec
Biotec "Screenex"
BIOsys-filtersystemen
Filtoclear


Pompen

Neptun
Nautilus
Aquamax
Promax



Bezoek onze koi-site!
 
Voorzuivering




  Een groot deel van de vervuiling die in een vijver terechtkomt komt van buitenaf. Volgens sommige onderzoeken gaat het in de meeste gevallen zelfs om 60 % van de vervuiling. Bladeren, zaadjes, zand, dode insecten, pluimen en ander materiaal waaien in de vijver en gaan eerst drijven. Daarna zinkt het materiaal en zorgt voor ongewenste vorming van ammoniak, nitriet en nitraat in de vijver. Zoals geweten is dit de belangrijkste oorzaak van vijverproblemen. In de winter kan het zelfs helemaal fout gaan wanneer het rottende materiaal giftig methaangas vormt dat onder de ijslaag vast komt te zitten en vaak massale vissterfte tot gevolg heeft.

Om problemen met drijfvuil te voorkomen is het aangeraden zo snel mogelijk zoveel mogelijk van het drijvend vuil te verwijderen. Met een schepnetje het wateroppervlak verschillende malen per dag afromen is een mogelijkheid maar niet echt praktisch. Het installeren van een continu werkende skimmer is veel efficiënter.

De werking
De kracht van de skimmer zit hem in de pomp die je erop aansluit. Deze pomp staat altijd buiten de vijver, dus in droge opstelling. Hoe meer debiet de pomp geeft, hoe beter de skimmer zal werken. Tot op een bepaald niveau natuurlijk. Als de pomp echt te sterk is, zullen er waterwervelingen voor de skimmerinlaat ontstaan waardoor deze minder goed werkt.

Om een goede werking te garanderen moet de skimmer uiteraard 24u op 24u aanstaan. Een pomp met een te hoog vermogen zal de elektriciteitsrekening snel doen oplopen. Heel goede pompen voor gebruik bij een skimmer, zijn de Oase Nautilus 200 en 250 pompen of de Aquamax 4000, 6000 en 8000 pompen. Deze verbruiken niet teveel en zijn voldoende voor vijvers tot 25 m². Kleinere vijvers kunnen het stellen met een nog kleinere pomp.

BIOsys Skimmer van Oase
Een ingebouwde
BIOsys Skimmer van Oase
De plaatsing
De plaatsing van de skimmer is zeer belangrijk. Wanneer het water van de filter en de skimmer naar de vijver gestuurd wordt onder waterniveau moeten we ervoor zorgen dat de stroming in de richting draait van de skimmermond. Belangrijk bij het plaatsen van een skimmer is de wind. In België en Nederland is dat het westen en noordwesten. We plaatsen de skimmer zo dat de wind al zoveel mogelijk vuil op het water naar de skimmer toe blaast. Het is een beetje zoeken naar de juiste plaats voor de skimmer. Zeker bij filterinstallaties die het water terug in de vijver brengen boven het wateroppervlak via een waterval of iets dergelijks, moet zeker goed nagedacht worden over de plaatsing van de skimmer. De BIOsys skimmer van Oase wordt in de grond ingegraven. Door de optisch onopvallende afdekking die eruit ziet als een rots is de skimmer geen storend element rond de vijver.

Hoe gaan we de skimmer plaatsen? Plaats de skimmer zodanig dat de mondopening van de skimmer voor minimum 50% tot maximum 65% onder het waterniveau zit. Dit is heel belangrijk want als de skimmer niet voldoende water heeft, dan komt de skimmerpomp zonder water te zitten.


Technische gegevens

OASE TYPE

AFMETINGEN IN MM

SKIMMEROPENING

VOLUME VUILKORF

MAX. POMPCAPACITEIT

BIOsys Skimmer

L580 x b400 x h450

220 mm

15 L

15.000 L/u








www.devijver.info - Instellen als startpagina.

Home  Adverteren  Info  Gebruiksvoorwaarden  Advisor  Help