Startpagina.
Realiseer een perfecte watertuin
Waterplanten
Waterplanten kiezen

Bezoek onze koi-site!
 
Waterplanten.


De keuze van de waterplanten.

  Waterplanten in de vijver zijn belangrijk voor een goed biologisch evenwicht. Ze halen hun voedingsstoffen uit het water waardoor algen nog maar weinig kans hebben om zich te ontwikkelen. Het resultaat is een gezonde en heldere vijver. Kortom zonder waterplanten is in de vijver geen leven mogelijk.

De onderverdeling van waterplanten.
Waterplanten verdeeld men onder in verschillende groepen naargelang de plaats in de vijver.

1/ Zuurstofplanten
Zuurstofplanten behoren tot de basisplanten voor een gezonde vijver. Niet vanwege hun sierwaarde maar vanwege hun functie voor het bekomen van biologisch evenwicht in de vijver. Zuurstofplanten halen een grote hoeveelheid voedingsstoffen uit het water waardoor algen nog maar weinig kans hebben. Zuurstofplanten produceren bij dit proces enorm veel zuurstof wat door het water wordt opgenomen. Zuurstofrijk water helpt dan weer om de natuurlijke afbraakprocessen van afvalmateriaal in de vijver beter te laten verlopen. Hoe meer zuurstofplanten, hoe beter. We raden aan toch zeker 4 a 5 bosjes zuurstofplanten per kubieke meter vijverwater te voorzien.

2/ Onderwaterplanten
De onderwaterplanten behoren tot één van de sierlijkste groepen waterplanten. Deze groep huisvest de bekendste plant van alle waterplanten, de waterlelie. De waterlelie mag natuurlijk in geen enkele vijver ontbreken. De benodigde vijverdiepte voor gewone waterlelies is 80 tot 100 cm; dwergsoorten, die geschikt zijn voor kleinere vijvers hebben genoeg aan 30 tot 40 cm waterdiepte.

3/ Drijfplanten
Drijvend op het water nemen deze planten een bijzondere plaats in de vijver in omdat zij zorgen voor schaduw waardoor 's zomers de temperatuur van het water niet te hoog oploopt. Ze verminderen de invloed van zonlicht en onttrekken flinke hoeveelheden voedingstoffen uit het water waardoor sterke algengroei wordt tegen gegaan. Drijfplanten hoeven niet geplant te worden, ze vormen wel haarwortels, waarmee ze voedsel uit het water halen. Een aantal is niet winterhard, maar staan heel mooi in de vijver.

4/ Oever- of moerasplanten
Deze planten groeien in de oeverzone die in verbinding staat met de vijver. Het waterniveau van de vijver wisselt regelmatig door neerslag en verdamping. In deze groep vinden we een grote verscheidenheid aan kleuren en bladvormen. Alleen de wortels nemen vocht op waardoor voor deze planten een standplaats van 0 tot wel 40 cm diep water noodzakelijk is. Je zet de planten het best in waterplantmanden omdat ze wel eens durven woekeren. Belangrijk is dat je de moerasplantenbegroeiing goed kunt onderhouden waardoor woekeren wordt tegengegaan en het minder snel een warboel wordt.

5/ "Natte of droge" oeverplanten
Deze groep kan men moeilijk bij de moerasplanten rekenen en zijn ook niet echt oeverplanten. Natte oeverplanten hebben graag natte tot vochtige grond, maar verdragen een waterstand hoger dan het maaiveld maar gedurende zeer korte periodes. Is de waterstand langdurig te hoog dan rotten de planten weg. Is de grond gedurende langere tijd vrij droog dan leggen ze ook het loodje. Natuurlijk zijn er verschillende gradaties.

Een prachtig begroeide vijverrand


Een kikker geniet van een zonnebad op een lelieblad

Nog enkele tips
Om hun werk behoorlijk te vervullen hebben waterplanten licht en warmte nodig. In een vijver die op een schaduwrijke plek is gelegen zullen waterplanten slecht of niet groeien wegens een gebrek aan licht en warmte. Teveel zon en dus warmte kan dan weer in de volle zomer tot een te grote opwarming van het water leiden. Dit kunnen we makkelijk bijsturen met drijfplanten die voor schaduw en afkoeling zorgen. Mei-juni is de beste tijd voor het beplanten van de vijver. Vandaar dat het plantseizoen voor vijverplanten dan ook pas vanaf 1 mei van start gaat.


www.devijver.info - Instellen als startpagina.

Home  Adverteren  Info  Gebruiksvoorwaarden  Advisor  Help