Startpagina.
Realiseer een perfecte watertuin
Vijverbiologie
Welke vijver?
Een vijver aanleggen
Water en techniek
Filtersystemen
Waterkwaliteit
Waterplanten
De randafwerking
De vijver onderhouden

Informatie

Vijverbewoners
Vijver accessoires
Vijverfoto's
Boeken over vijvers


Extra

Problemen oplossen
Vijverfoto insturen
Verenigingen
Adverteren op deze site
Bezoek onze koi-site!
 
Welke vijver?


De keuze van de juiste vijver.

  Elke soort vijver stelt zijn specifieke eisen aan materialen en ontwerp. Een goede voorbereiding is bij de ontwikkeling van uw klein waterparadijsje zeker noodzakelijk om latere teleurstellingen te vermijden.

Naar welke soort vijver gaat uw voorkeur uit?
Grofweg kunnen we de soorten vijvers onderverdelen in drie groepen :
 • Plantenvijver
 • Combi vijver
 • Koivijver

  Plantenvijver
  Bij plantenvijvers ligt de nadruk op planten. Oeverplanten, moerasplanten en zuurstofplanten geven het geheel een natuurlijk uitzicht. In deze vijver mogen ook enkele kleinere vissoorten uitgezet worden in zeer geringe hoeveelheden.


  Combi vijver
  De combi vijver is een vijver waar de combinatie vissen planten en eventueel koi in een later stadium; tot een unieke waterwereld leidt. Een combi vijver geeft een zeer mooi resultaat maar enige discipline is vanwege de eigenaar is hier toch wel op zijn plaats. Meestal geraken deze vijvers overbevolkt waardoor het biologische evenwicht wordt verstoort.


  Koivijvers
  Naar verloop van tijd evolueren veel vijverliefhebbers naar een koivijver. De enorme meerwaarde die de koi aan uw vijverhobby geeft doet menig vijverliefhebber besluiten om toch maar een koivijver aan te leggen. Koi behoren dan ook niet bij de vissen maar bij de huisdieren in een gezin.


  Enkele tips
  Het zal ook regelmatig nodig zijn om de waterwaardes te controleren en bij te sturen. Alsook is de toevoeging van een bacteriecultuur op regelmatige tijdstippen aan te bevelen om het biologisch evenwicht te ondersteunen.

  De installatie van een luchtpomp is een noodzaak om voldoende zuurstof in het water te brengen en voor liefhebbers van zuiver en helderwater is de installatie van een UV-lamp een absolute noodzaak.
 • www.devijver.info - Instellen als startpagina.

  Home  Adverteren  Info  Gebruiksvoorwaarden  Advisor  Help