Startpagina.
Vijverbewoners
Vijverbewoners
Goudvis
Goudwinde
SteurBezoek onze koi-site!
 
Vijverbewoners.


Het leven in en om de vijver.

  Voor veel mensen is de aantrekkingskracht van vissen een reden om een vijver aan te leggen. Waterpartijen ontlenen dan ook een deel van hun aantrekkingskracht door de vele levende wezens die in en om de vijver leven. Meestal zijn zij er kunstmatig in gebracht maar dikwijls trekt de vijver ook spontaan ander leven aan.

Wees spaarzaam met vissen in een natuurvijver.
Vissen zijn uiteraard de vijverdieren bij uitstek, maar u moet ze wel zorgvuldig kiezen. Kies dan niet alleen vissen die goed bij uw vijver passen, maar let ook op de grootte en het aantal. De meeste mensen maken de fout om teveel vissen of de verkeerde soorten uit te zetten.

Wij willen er u attent op maken dat de keuze van de vissen in combinatie met het soort vijver en planten, bepalend kan zijn of het geheel aan uw verwachtingen voldoet of dat het een bron van ergernis wordt. Iedereen weet dat vissen het water verontreinigen, maar minder bekent is dat sommige soorten door te woelen uw klein waterparadijsje direct omtoveren tot een puinhoop.

De hoeveelheid vissen bepalen die je kan uitzetten hangt af van zeer veel factoren. Zoals het al of niet filteren, de grootte van de vijver, de hoeveelheid waterplanten en het al of niet reeds aanwezig zijn van biologisch evenwicht. Om biologisch evenwicht te bereiken moeten er niet alleen planten in de vijver voorkomen maar is ook dierlijk leven noodzakelijk.

Als je echt een vijver wil omwille van de vissen is het noodzakelijk u vooraf goed te informeren. Zeker als het gaat om koi. Voor deze vissen moeten speciaal ingerichte vijvers gemaakt worden. Voor de gewone tuinvijver zijn koikarpers absoluut ongeschikt omdat ze de planten loswoelen en al snel een puinhoop achterlaten.

De beste soorten om mee te beginnen zijn goudvissen en hun veelkleurige soortgenoten, de shubunkins, komeetstaarten, sluierstaarten, enzÖ Bodembewoners zoals modderkruipers woelen constant in de bodem, houdt hiermee rekening in verband met de helderheid van het water. Van de andere vissen die mogelijk worden aangeboden, zijn koi af te raden voor de planten. In grote vijvers kan men ook stekelbaarzen uitzetten, door hun agressief gedrag tegenover de andere vissen houden zij de vissenpopulatie onder controle.

De goudwinde


Groene kikker
Een tip :
Zet geen vissen uit voordat de planten een aantal weken de kans hebben gehad om goed uit de groeien. De vissen zullen eerst zo'n week of twee naar dieper water verdwijnen. Als ze weer naar boven beginnen te komen kunt u ze gaan voederen. Het beste met drijvend voer en zeker niet overdrijven met voeren.


www.devijver.info - Instellen als startpagina.

Home  Adverteren  Info  Gebruiksvoorwaarden  Advisor  Help