Startpagina.
Vijverbewoners
Vijverbewoners
Goudvis
Goudwinde
Steur



Bezoek onze koi-site!
 
De goudvis


Goudvis - Carassius auratus

  Goudvissen zijn de meest gekende en uitermate geschikte bewoners voor tuinvijvers. Goudvissen zijn makkelijk te houden en stellen kwa voeding en verzorging weinig eisen. Onder gunstige omstandigheden kunnen goudvissen in tuinvijvers uitgroeien tot vissen van 25-30 cm. Goudvissen bestaan in vele varianten zoals sluierstaart, blaasoog, buffelrug, hemelkijker, komeetstaart, leeuwenkop, oranda, sarassa, shubunkin,....

Kenmerken :
Oorspronkelijk komt de goudvis van Azië. De goudvissen die bij ons te koop worden aangeboden komen meestal uit China. Er worden diverse kweekvormen aangeboden welke een oranje, gele, witte, zwarte, bruine, blauwachtige of combinaties van deze kleuren hebben. De vinnen kunnen verlengd of verbreed zijn, eventueel kunnen de staart- en anaalvin verdubbeld zijn of ontbreekt de rugvin. De ogen kunnen extreem groot en/of omhoog gedraaid zijn, al of niet met blaasvorming onder de ogen. De schubben zijn soms verdikt en bolstaand of doorzichtig. Ook de ruggegraat kan krom of sterk verkort zijn. Alle mogelijke combinaties van al deze kenmerken komen voor.

Een normale volwassen goudvis wordt ongeveer 30 cm, extreme kweekvormen halen maximum 15 tot 20 cm. Van nature uit zijn goudvissen bruin terwijl de te koop aangeboden vissen meestal oranje zijn. Oranje en gele goudvissen zijn in hun eerste levensjaar donkerbruin gekleurd. Pas in het tweede jaar kleuren ze oranje. Wanneer verschillende goudvis-rassen onderling of zich met elkaar voortplanten is het resultaat meestal wildkleurige (donkerbruine) goudvissen. Deze vissen zijn zeer moeilijk van de echte wildvorm te onderscheiden.

Goudvissen leven van nature in stilstaand en langzaam stromend water met veel plantengroei. Soms hebben ze de nijging om tijdens het voedsel zoeken in de bodem te woelen. Goudvissen eten vooral (water) insecten, kleine slakken, wormen maar ook zachte waterplanten. In een goed beplante vijver kan een beperkt aantal goudvissen de plantengroei echter niet afremmen. Buiten hetgeen de goudvis van nature in de vijver tegenkomt wordt ook droogvoer goed gegeten.

Vooral tijdens zonnig weer brengen ze veel tijd door net onder het wateroppervlak. Hoewel goudvissen geen scholenvissen zijn stellen ze elkaars gezelschap wel op prijs. Daarom is aan te raden minimaal een vijftal goudvissen uit te zetten. De verschillende soorten goudvissen zijn probleemloos met elkaar te combineren. De extreme kweekvomen zijn wel wat kwetsbaarder en gevoeliger dan de gewone goudvissen.
Een 'normale' goudvis

Een Bubble eye







Opmerking :
Vele vijverliefhebbers vragen zich dikwijls af of ze te maken hebben met een goudvis of karper of een bastaard. Je kan dit echter zeer simpel zelf vaststellen. Karpers hebben vier baarddraden. Goudvissen hebben geen baarddraden. Bastaarden(goudvis en karper kruisingen) hebben meestal twee kleine baarddraden, die vaak een verschillende lengte hebben.






www.devijver.info - Instellen als startpagina.

Home  Adverteren  Info  Gebruiksvoorwaarden  Advisor  Help